U trendu

Zaev: Očekujem da Bugarska prizna makedonski narod i jezik

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom nije bila greška, već prava stvar za zemlju i poručio da očekuje od Bugarske da prizna makedonski narod i jezik „bez ikakvih rezervi i ucena“.

Zaev je, obraćajući se u parlamentu, nazvao potpisani Sporazum o prijateljstvu istorijskim činom koji je bio koristan za državu.

„“Ne, ne verujem da je to greška, već upravo suprotno – prava je stvar za zemlju da sklapa takve sporazume, tražeći rešenja kao garancije za naš evropski put, što je naše strateško opredeljenje, ali je i u interesu ljudi da se grade prijateljstva i izbegavaju svađe“, rekao je Zaev odgovarajući na pitanja u Sobranju.

On je naglasio da makedonski identitet i makedonski jezik „nikada nisu bili i neće biti za pregovaračkim stolom“, jer je reč o, kako je naveo, pravu na samoodređenje i evropskim vrednostima, prenosi MIA.

„Očekujem da će Bugarska jasno priznati makedonski narod i makedonski jezik bez ikakvih rezervi i ucena, baš kao što to rade prijatelji“, rekao je Zaev.

Zaev smatra da bi poništavanje sporazuma ili odredbi „samo vratilo zemlju i njene građane u balkansku močvaru beznađa, nedostatka motivacije i izgleda“.

„Izrazom ‘zajednička istorija’ gradi se prijateljstvo i evropska budućnost. To uključuje našu makedonsku istoriju i bugarsku istoriju. Možemo graditi budućnost kroz to“, poručio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.