U trendu

Zaev: S. MAK se gradi na vrednostima iz Ilindana 1903.

SKOPLJE – Kontinuitet definicije makedonske države nastavio je da se gradi na vrednostima i principima utvrđenim na Ilindan 1903. i Antifašističkom sobranju narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) 1944, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

„Treći Ilindan je naš kontinuitet u afirmaciji vrednosti na kojima je izgrađena naša zemlja i koje je svet prihvatio kao našu specifičnost i identitet po kojima je Severna Makedonija danas priznata u svetu“, istakao je Zaev u govoru u Pelincu, gde je predvodio delegaciju vlade na proslavi 118. godišnjice Kruševske republike i 77. godišnjice Prvog zasedanja ASNOM-a.

Zaev je pred prisutnim delegacijama parlamenta, političkih partija, diplomatskog kora naglasio da treći Ilindan ne poznaje kraj, preneo je portal Plusinfo.mk.

„Treći Ilindan je beskonačnost naše težnje za našom budućnošću. Zato naš Ilindan nije završen i neće se završiti. Živimo naš Ilindan. Na nama i budućim generacijama je da održimo i širimo plamen Ilindana, vatru koju je rasplamsalo mnoštvo makedonskih prosvetitelja, udžbenika, revolucionara, komita i partizana, stručnjaka za gramatiku i pisaca, kao i istaknutih ličnosti i članova drugih naroda u našoj zemlji“, rekao je Zaev.

On je naglasio da Ilindan ne treba ostaviti u istoriji, već da ga treba živeti i nositi njegov plamen u budućnosti, tamo gde i pripada.

„Ilindan nije vezan ni za kakvu ideologiju. Prelazi granice bilo kog vremenskog perioda. Ilindan je stalan proces kodiran u duhu Makedonaca, Albanaca, Roma, Srba, Turaka, Vlaha, Bošnjaka i svih naroda koji žive, stvaraju i bore se za bolju budućnost u našoj domovini, u našem domu“, rekao je premijer.

Ističući da svaka generacija ima svoj Ilindan, on je naglasio da je savremena generacija u svoj Ilindan ugradila jedini ispravan izbor 8. septembra 1991. godine, kada je volja naroda izražena na referendumu proglasila državnu nezavisnost i počela proces međunarodnog priznanja i prihvatanje tadašnje Republike Makedonije kao članice međunarodne zajednice i njenih organizacija.

Ove godine obeležavamo tri decenije nezavisnosti sa jedinom željom – neka bude večna i da taj istorijski događaj sačuvamo i negujemo kao dragoceni deo našeg državnog kontinuiteta, državnog kontinuiteta kao treći naš Ilindan, rekao je Zaev.

On je izrazio uverenje da je Republika Bugarska prijatelj i da je veoma blizu dan kada će i makedonski i bugarski narod biti uvereni da Bugarska neće biti prepreka za Severnu Makedoniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.