U trendu

Zagreb: Nedeljnik Novosti obeležio hiljaditi broj

ZAGREB, 16. februara (Hina) – Redakcija nedeljnika „Novosti“ i Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavač obeležili su juče hiljaditi broj tog lista koji je prvi put izašao krajem 1999. godine.

Na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu, glavni urednik Nikola Bajto kazao je da su se „Novosti“ profilisale kao jedan od retkih medija koje kritički komentarišu hrvatsku stvarnost te da, kako je istakao, ta stvarnost iz perspektive lista izgleda bitno drugačije od one službene koju propisuje politika, ali i desničarski krugovi i iz čijih su redova zbog kritičkih tekstova tokom godina često dolazili pritisci na redakciju, ali i na SNV kao izdavača, prenela je Hina.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je kako se ne slaže s tezom da su manjinske zajednice i političko novinarstvo nemoguća misija, a naročito manjinske zajednice poput srpske u Hrvatskoj.

„Manjine treba da žive u otvorenom društvu i da budu otvorene za društvo u kojem žive. Od svih nemogućih političkih misija u koje se upuštamo i sudelujemo, ovo je jedna od uspešnijih. Manjinska podloga, istraživačko novinarstvo, kritičko novinarstvo i još tome satira. ‘Novosti’ vrlo često optužuju kao neprijateljske, ali zapravo nisu satira. ‘Novosti’ nisu satirične, satirična je realnost o kojoj ‘Novosti’ pišu“, rekao je Pupovac.

On je dodao i da je, pregledavajući hiljaditi broj lista, uvideo koliko su „Novosti“ moćne u onom što govore i ocrtavaju, a posebno moćne u autorima koji pišu poput Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Marinka Čulića, Ivice Đikića, Sinana Gudževića, Hrvoje Šimičevića, Tomislava Jakića i ostalih.

„Iako išta korisno kao zastupnik u Saboru činim, onda je to da ovi ljudi na miru mogu raditi svoj posao. No, moram reći – ‘Novosti’ nikada nisu bile Pupovčeve niti će to biti“, rekao je Pupovac.

Skupu se obratio i predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko koji je naglasio kako su „Novosti“ odavno prerasle okvire manjinskog glasila pohvalivši njihovo istraživačko novinarstvo koje je, kako je naglasio, i dalje smetnja mnogima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar