Zagreb: Ucenjivali korisnike gej aplikacije „Gridr“

ZAGREB – Gej aplikacija „Grindr“, koja važi za najveću svetsku društvenu mreža za homoseksualne i biseksualne muškarce, poslužila je zagrebačkim prevarantima za niz krivičnih dela.

Kako je otkrila policija na osnovu prijave dve žrtve, maloletni 16-godišnjak je odabrane mete mamio u kuću u kojoj su, odmah posle nekoliko intimnih koraka i skidanja odeće, njegovi saradnici preuzimali glavnu ulogu, prenosi „Jutarnji list“.

Upadali bi u sobu i golom gostu saopštavali da je imao seksualni odnos s maloletnikom.

Pritom bi mu prietili smrću, vređali ga šarolikim spektrom uvreda, a na kraju bi mu, u zamenu za ćutanJe, “opustošili” bankovni račun, navodi list.

S obzirom na najmanje dva prijavljena slučaja policiji, prevaranti su se našli pred sudom, gde su trojica od njih četvoro priznali svoja dela.

Pred Opštinskim krivičnim sudom u Zagrebu, kako navodi „Jutarnji“, stari policijski znanci Kristijan Š. (28), zvan Kiki, Silvio R. (31), zvan Kal, i Neven R. (27) osuđeni su na pojedinačne kazne do dve godine zatvora i na novčane kazne.

Optuženi 48-godišnji N. I, zvan Panker, inače otac maloletnog “mamca”, s obzirom da delo nije priznao, izdvojen je iz spisa, tako da će mu se suditi u odvojenom predmetu.

„Grindr“ aplikaciju je pre 11 godina osmislio američko-izraelski biznismen Džoel Simkaj, a njeno ime rezultat je spajanja engleskih reči „guy“ i „finder“.

Aplikaciju koristi više od 10 miliona ljudi u 200 zemalja, dok je u nekim zemljama, kao što su Saudijska Arabija, Egipat, Pakistan i Liban, zabranjena ili blokirana.

Pre nekoliko godina mnoge je korisnike uznemirilo kada je uvedena opcija podsetnika da se svakih pola godine testiraju na HIV, kao i praćenje lokacije korisnika kako bi što bliže sopstvenoj lokaciji pronašli partnera, navodi „Jutarnji list“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.