U trendu

Zaharova: NATO da obuzda radikalne kosovske Albance

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahteva da kontingent NATO „obuzda radikalne kosovske Albance“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova povodom najnovijih incidenata na severu Kosova kada je jedan Srbin teško ranjen, a više njih povređeno.

„Zahtevamo da Misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da obuzdaju razularene radikalne kosovske Albance. Napominjemo da postojeći kontingent NATO ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbednosti u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Zaharova je ukazala na demonstrativno odbijanje kosovskih Albanaca da odustanu od svojih agresivnih planova s ciljem da očiste Kosovo od nealbanskog stanovništva stvaranjem nepodnošljivih uslova za život, preneo je Sputnjik.

Rusko Ministarstvo je odlučno osudilo postupke kosovskih vlasti koji su, kako se navodi, svesni nekažnjivosti i koji koriste svaki povod da bi, uoči lokalnih izbora 17. oktobra, izazvali među lokalnim stanovništvom talas srbofobije i na tom talasu prevagu ultranacionalističkih snaga nesposobnih za dogovor.

Očigledno je da radikalna „vlada“ Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dodala je ona.

„Upozoravamo: takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih ‘pokrovitelja’ neizbežno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog, dijaloga dve strane“, upozorila je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.