Zaharova: NATO vežbe na severu Evrope su antiruske

MOSKVA – Predstojeće vežbe NATO na severu Evrope u blizini ruskih granica su jasno antiruske, izjavila je danas portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Broj masivnih vežbi širokih razmera koje se izvode duž naših granica raste. Tako bi u oktobru i novembru vojne vežbe udruženih NATO snaga, koje će biti najveće u poslednjih 16 godina, trebalo da budu održane na norveškoj teritoriji, u Blatičkom moru i u severnom delu Atlantskog okeana“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je tokom tih vežbi „planirana obuka u veštinama za izvođenje defanzivnih, a što je od ključne važnosti, i ofanzivnih operacija na severnim geografskim širinama tokom sukoba visokog intenziteta sa neprijateljem pođednake snage“.

„Ovo demonstriranje snage treba da bude održano u direktnoj blizini ruskih granica i jasno je antirusko. Evropski sever, koji je nekada bio miran u vojnom pogledu, kao i Baltički region pretvaraju se u poligon za simuliranje masivnih borbenih operacija“, poručila je Zaharova.

NATO je, sa druge strane, juče saopštio da velike vojne vežbe Rusije i Kine narednog meseca pokazuju da je Moskva i dalje fokusirana na sukob velikih razmera, preneo je AP.

Navodi se da je iz Alijanse saopšteno da vežba „Vostok 2018“, koja je u javnosti predstavljena kao najveća od vremena Hladnog rata, „pokazuje fokus Rusije na izvođenje sukoba velikih razmera“.

AP navodi da će u ovoj vojnoj vežbi u centralnom i istočnom delu Rusije učestvovati oko 300.000 pripadnika ruskih trupa. Navodi se da je kineska državna agencija Sinhua objavila da Kina planira da na vežbu pošalje 3.200 vojnika i oko 900 jedinica naoružanja.

NATO je naveo da se ovo uklapa u sliku „samouverenije Rusije koja značajno uvećava vojni budžet i vojno prisustvo“.

AP navodi da NATO i dalje nije odlučio o pozivu Moskve da posmatrači Alijanse dođu na vežbu koja se održava od 11. do 15. septembra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike