U trendu

Zaharova: Novi paket sankcija EU nelegitiman

MOSKVA – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije nelegitiman i da je pokušaj pritiska na Moskvu nemaju perspektivu.

„Savet EU je objavio da je proširio nelegitimne jednostrane sankcije protiv Rusije. Tako Evropska unija sa zavidnom upornošću nastavlja da samu sebe gura u ćorsokak“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „usred višegodišnje politike pritiska na Rusiju, koja nema perspektivu i koja je uzaludna, sve su izraženije pogubne posledice esesovskih sankcija na različite segmente globalne ekonomije i bezbednosti, uključujući i zemlje članice Evropske unije“, prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da je Savet EU još jednom pokušao da odbaci odgovornost za provokacije i pogoršanje globalne prehrambene i energetske krize.

„Međutim, činjenice govore same za sebe. Osim pandemije kovida, glavni razlog za rast cena u agroindustriji i cena ugljovodonika je kratkovida ekonomska i energetska politika Zapada. Zaoštravanju situacije doprinose antiruske sankcije Evropske unije koje imaju za cilj podrivanje spoljno-ekonomskih aktivnosti naše zemlje, uključujući i agroindustrijski sektor“, pojasnila je Zaharova.

Ona je podsetila da je EU uvela pojedinačne sankcije protiv akcionara i rukovodstva vodećih ruskih proizvođača i izvoznika đubriva.

Prema njenim rečima, direktan zadatak sankcija je ograničavanje upotrebe gotovine na računima u bankama u EU i šire i nemogućnost slobodnog tranzita robe kroz teritoriju zemalja članica EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar