U trendu

Zaharova o stavljanju Krima na uniforme fudbalera Ukrajine

MOSKVA – Prikazivanje Krima kao dela Ukrajine na novoj uniformi ukrajinske fudbalske reprezentacije je „mučna umetnička sloboda“, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Fudbalska reprezentacija Ukrajine povezala je Ukrajinu sa ruskim Krimom. Objašnjenje je pođednako metafizičko kao i sama mučna umetnička sloboda – da razveseli igrače“, napisala je ona na svom kanalu Telegram, preneo je TAS S.

„Šteta što samo na ovo mogu da polažu nadu. Tehnika nije nova. Zove se tromp-l`il ili umetnička tehnika koja se koristi za stvaranje iluzije nemogućeg ili, naprotiv, predstavljanje nečega što nije postojeće kao da se može dodirnuti“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, stavljanje pozdrava ukrajinskih nacionalista na sportsku uniformu „Slava Ukrajini! Slava herojima!“ je još jedan pokušaj zvanične propagande Kijeva da ojača slogan koji mnogi u Ukrajini i izvan nje povezuju sa Ukrajinskom pobunjeničkom vojskom (UPA, zabranjenom u Rusiji), Stepanom Banderom i njihovim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

„Kijev očigledno želi da distancira ovaj slogan od njegovog neprijatnog porekla i ispuni ga novim pozitivnim značenjem kako bi ga čitav svet shvatio kao progresivan“, objasnila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.