U trendu

Zaharova: Pogubne ocene Hajka Masa o BiH

MOSKVA – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je pogubnim ocene nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o unutrašnjoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Zaharova je prokomentarisala intervju nemačkog ministra koji je 11. novembra objavljen u bosanskim medijima.

„Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena“, rekla je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Time je Berlin samovoljno imenovao krivce, dodala je.

Ona je navela i da se već pominju pretnje sankcijama protiv legitimno izabranih lidera suverene Bosne i Hercegovine, koji, kako kaže, zakonitim političkim metodama štite Ustavna prava „zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku“.

Ona smatra da Mas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u Bosni i Hercegovini.

„Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje“, ocenila je.

Zaharova je nazvala paradoksalnim reči nemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.

„Takođe je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovih takozvanih strašnih alata“, konstatovala je Zaharova.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je, između ostalog, izjavio da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali je dodao da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar