U trendu

Zaharova: Rusija je uništila sve zalihe hemijskog oružja

MOSKVA – Moskva je u potpunosti ispunila svoje obaveze koje se tiču uništenja zaliha hemijskog oružja, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu britanskog ministra odbrane Bena Volasa.

„Želim da ukažem na to je da Rusija revnosno i u potpunosti ispunila svoje obaveze koje se odnose na uništavanje zaliha hemijskog oružja i da je proces okončan pre tri godine pod nadzorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW)“, navodi Zaharova.

On je objasnila da, u skladu sa obavezama Konvencije o hemijskom oružju, u Rusiju i dalje dolaze inspekcije OPCW-a, koje obilaze bivša postrojenja za izradu hemijskog oružja, uključujući i ona koja se sada bave dozvoljenim delatnostima i da do sada nisu prijavljenja nikakva kršenja zakona, prenosi TAS S.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je ranije u intervjuu za Dejli telegraf da Velika Britanija želi da uspostavi odnos sa ruskim narodom, ali da to nije lako nakon incidenta koji se dogodio u Solsberiju.

U ovom engleskom gradu 2018. godine otrovani su Sergej Skripalj, bisvši ruski vojni službenik i dvostruki agent za britansku obaveštajnu službu, i njegova ćerka Julija Skripalj. Britanske vlasti i OPCW tvrde da je tom prilikom upotrebljen ruski nervni otrov novičok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.