U trendu

Zaharova: Rusija ne moze da prihvati odgovor EU i NATO

MOSKVA – Rusija ne može da prihvati zajednički odgovor Evropske unije i NATO na pismo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o načelu nedeljivosti bezbednosti, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ne možemo da prihvatimo ovaj kolektivni odgovor, koji više liči na preuzimanje ‘zajedničke odgovornosti’. Čekamo detaljan odgovor na pitanje od svake strane. Izbegavanje pitanja znači da Zapad ne želi da prizna obaveze koje je preuzeo u okviru OEBS-a i odnosa Rusije-NATO i pokušava da osigura sopstvenu bezbednost na naš racun“, rekla je Zaharova.

Zaharova smatra da se sukob oko Ukrajine koristi kao izgovor za jačanje vojnog prisustva NATO u blizini ruskih granica.

Ona je dodala da Rusija snažno odbacuje dominaciju NATO i EU u osiguravanju bezbednosti širom evroatlanskog regiona, prenosi TAS S.

„NATO i EU insistiraju na njihovoj dominantnoj ulozi u osiguravanju bezbednosti u evroatlanskom regionu. Ovaj pristup je kategorički neprihvatljiv za nas“, rekla je Zaharova.

Zaharova je ocenila da odgovori generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na poruke Lavrova o nedeljivosti bezbednosti nisu sadržajni.

„Umesto toga, predloženo je da započnemo dijalog o jačanju bezbednosti“, navela je Zaharova.

Zaharova je odbacila novi krug pregovora o nedeljivosti evropske bezbednosti kao apsolutno neprihvatljiv i obećala da će Moskva tražiti da se u potpunosti primene postojeći sporazumi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je nedavno pismo koje je poslao Lavrov članicama NATO-a i OEBS-a, sa pitanjem da li planiraju da ispoštuju obaveze da ne jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj objavio je juče da je na osnovu jednoglasne odluke 27 država članica EU poslao pismo Lavrovu, kao odgovor na njegovu pisanu poruku članicama od 28. januara.

„Pismo se bavi pitanjima koja je pokrenuo ministar Lavrov i ponavlja ponudu EU i njenih država članica da nastave dijalog sa Rusijom o načinima za jačanje bezbednosti svih“, nagalšava Borelj.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naveo je da je NATO snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja sa Rusijom i da ne postoji dokument o neširenju Alijanse na Istok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.