U trendu

Zaharova: Rusija ne sabotira Normandijski format

MOSKVA – Objavljivanje prepiske između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i visokih diplomata Francuske i Nemačke razotkrilo je tvrdnje Zapada da je Rusija odbila da sarađuje na sastanku Normandijskog formata o Ukrajini, rekla je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je pričala o prepiskama Lavrova sa njegovim kolegama, Žan-Ivom le Drijanom i Hajkom Masom.

„Moskva je odgovorila adekvatno na zahteve svojih partnera u Berlinu i Nemačkoj. Rusija je predložila brojne vredne predloge“, kazala je ona, prenosi TAS S.

Izveštaji u kojima se javnosti govorila drugačija priča, bila je smišljena sa ciljem da se Rusija opiše kao nekooperativna zemlja sa kojom je nemoguće sarađivati, sa ciljem da se Moskva okrivi za neuspeh sporazuma iz Minska, dok se štitio Kijev, dodala je ona.

Diplomatska prepiska je objavljena da se ukloni svaka sumnja o ruskim namerama za širu javnost, međunarodnu zajednicu i Ukrajince.

„Više neće biti moguće da neko tvrdi da je Rusija zauzela nekonstruktivnu poziciju, da nije predlagala ništa i da je samo blokirala sve“, naglasila je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je diplomatsku prepisku Lavrova sa svojim kolegama iz Francuske i Nemacke sa ciljem da se prikaže pravi stav Moskve o sastanku ministara u Normandijskom formatu.

Zaharova je poručila da Rusija ne odbija da se održi novi sastanak u Normandijskom formatu, ali on mora da bude sadržajan.

Normandijski format je diplomatski proces u koji su uključene Ukrajina, Rusija, Nemačka i Francuska, a čji je cilj rešavanje sukoba u delovima istočne Ukrajine između pro-ruskih snaga i Kijeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.