U trendu

Zaharova: SAD nemaju pristup obali Crnog mora

MOSKVA – Sjedinjene Američke Države nisu crnomorski region, iako se „možda nešto promenilo u njihovim umovima“, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući najavu da SAD nameravaju da razviju svoju strategiju za Crno more, prenosi RIA novosti.

„Do sada je jednostavno nemoguće govoriti o strategiji, jer ni sam državni sekretar SAD nije otkrio značenje tih inicijativa. Kako da to komentarišem? Nešto se promenilo u njihovim glavama i veruju da im je kijevski režim već pružio takvu mogućnost. Ali, po našem shvatanju, oni još ne izlaze na Crno more“, rekla je Zaharova na brifingu.

Dodala je da Sjedinjene država do sada nisu upoznale javnost sa ovim planom.

„S druge strane, videli smo ponovljene pokušaje Sjedinjenih država da razviju takozvanu pomoć za one regione sveta u kojima nisu ni na koji način – ni istorijski ni faktički – zastupljene“, kazala je Zaharova.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio da administracija namerava da razvije strategiju za Crno more do juna.

U izradi dokumenta Sjedinjene Države polaze od činjenice da su tri crnomorske države članice NATO-a, a da je Ukrajina prijateljska zemlja Sjedinjenim Državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.