U trendu

Zaharova: SAD promovišu sve što uništava evropsku bezbednost

MOSKVA – Ulazak Finske u NATO i napori Švedske da se pridruži alijansi doveli su do kraja ere bezbednosti u severnoj Evropi, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući širenje NATO-a na severnoevropske zemlje, ona je istakla da SAD već dugo „promovišu sve što uništava evropsku bezbednost“, prenosi TAŠ.

Ona je navela da američki zvaničnici dolaze u Evropu sa drugog kontinenta da bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima, vođeni, kako je ocenila, oportunističkim interesima koji nemaju veze sa bezbednošću Evrope.

„To je ono što se desilo sa severnom Evropm. Neutralnost tih zemalja im je dugi niz godina garantovala „auru bezbednosti“. Potezom da se oni (Finska) uvuku u NATO, okončana je ova era“, rekla je Zaharova.

Istakla je da nakon što bude odobren još jedan paket naoružanja, vojna pomoć SAD Ukrajini premašiće 35 milijardi od početka rata u Ukrajini.

„Zapadne zemlje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu, angažuju strane plaćenike širom sveta i daju sve od sebe da ukrajinski sukob bude što duži i krvaviji. Pres služba Pentagona je juče obećala Ukrajini 2,6 milijardi više u drugom paketu vojne pomoći. U sklopu toga je i municija za sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući sisteme Patriot i NASAMS, kao i višecevne raketne sisteme Grad i HIMARS i NATO- standardne artiljerijske granate“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.