U trendu

Zaharova: Slučaj Asanž primer dvostrukih standarda

MOSKVA – Tužba protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža je upečatljiv primer zapadnjačke politike dvostrukih standarda u oblasti ljudskih prava, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Cela ta priča je upečatljiv primer politike dvostrukih standarda – kada države koje vole da propovedaju drugim državama zbog svega vezanog za ljudska prava, najednom počnu da zaboravljaju sve o njima i rade isključivo za svoje ineterese“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Prema njenim rečima, hapšenje Asanža predstavlja kršenje slobode medijskih prava, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

„Prethodnih godina, na različitim međunarodnim forumima o ljudskim pravima, predstavnici Rusije su u centar pažnje stavljali sutuaciju oko Asanža, pozivajući države da se povinuju svojim međunarodnim obavezama u sferi ljudskih prava“, rekla je Zaharova.

Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks koji je objavljivao poverljive informacije o aktivnostima brojnih vlada u svetu, među kojima je i američka.

On je 2012. godine, plašeći se da ne bude izručen SAS iz Švedske u kojoj je osumnjičen za silovanje dve žene, pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je proveo skoro sedam godina.

U aprilu ove godine Ekvador mu je ukinuo azil i on je uhapšen zbog nepoštovanja suda i od tada se nalazi u pritvoru u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.