Zaharova: Turska odgovorna za kampanju protiv RUS

MOSKVA – Pretnje predstavnicima ruske diplomatske misije u Ankari su nezakonite, a odgovornost za informacionu kampanju protiv ruskog ambasadora leži na Turskoj, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u intervjuu ta za televiziju „Rusija 24“ rekla da je svaka manifestacija agresije i pretnje, bilo to na društvenim mrežama, ili tokom protesta ispred diplomatskog odeljenja – nezakonita, prenosi portal Sputnjik.

„Zbog toga snage koji su se bavile tim agresivnim parolama i direktnom informacionom kampanjom – oni treba da shvate da odgovornost i za tok te informacione kampanje i za njene posledice leži na Turskoj“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u datoj situaciji se može govoriti o planiranoj kampanji.

„Ne mogu tačno reći ko je stajao iza toga, ali imam osećaj da je to izrežirana situacija. Važno je imati u vidu, i ovim putem apelujem na Ankaru, da je to veoma opasna tendencija. Lako je podstaći, ali teško umiriti“, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila i na tragičnu situaciju iz 2016. godine, kada je ubijen ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov, istakavši da još nije doneta sudska presuda.

Ruski ambasador u Turskoj Aleksej Jerhov izjavio je ranije da je zbog eskalacije situacije u Siriji, zavladalo „ludilo“ na društvenim mrežama, zbog čega i on lično dobija pretnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.