U trendu

Zaharova: Umešani u trgovinu organima moraju biti kažnjeni

MOSKVA – Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas, povodom usvajanja rezolucije Skupštine Albanije kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izveštaja Saveta Evrope, da Rusija ostaje pri svom stavu da se umešani u ove zločine moraju suočiti sa oštrom i pravednom kaznom.

„Albanski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osporavaju optužbe u vezi sa trgovinom organima na Kosovu i u Albaniji. Ostajemo čvrsti pri svom stavu da se oni koji su umešani u ove zločine moraju suočiti sa oštrom i pravednom kaznom“, navela je Zaharova na Tviteru.

Skupština Albanije jednoglasno je 21. jula izglasala rezoluciju kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izveštaja Saveta Evrope.

Rezolucija će u septembru biti dostavljena Savetu Evrope, od kojeg se traži da se distancira od, kako se navodi, „nedokazanih optužbi međunarodnih istraga, jer 11 godina od sastavljanja izveštaja, tvrdnje nisu dokazane“.

Od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope se ovim dokumentom
traži da sačini naknadni izveštaj i razmotri rezoluciju.

U izveštaju iz 2010. godine, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti a odobrila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, tvrdi se da su lideri OVK bili umešani u trgovinu organima tokom konflikta 1998-1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar