U trendu

Zaharova:Češka pokušala da blokira informacije o prevratu u Belorusiji

MOSKVA – Vest o proterivanju ruskih diplomata iz Češke trebalo je da potisne saopštenja o obelodanjivanju planova za državni udar koji je pripreman u Belorusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je za TV Rusija 1 rekla da se stvara se apsolutni osećaj, potkrepljen faktičkim materijalom, da je u informacionom prostoru, pre svega u zapadnom, tako učinjeno kako bi bio potisnut značaj i aktuelnost informacija koje su objavile Rusija i Belorusija u vezi sa planom za prevrat u Belorusiji, prenosi RIA Novosti.

Zaharova je tako odgovorila na pitanje da li bi se takvo ponašanje moglo nazvati „operacija blokiranja“, pošto je sat vremena nakon obelodanjivanja plana za državni udar u Belorusiji Prag izdao saopštenje o proterivanju 18 ruskih diplomata.

Ona je dodala da se slaže sa stručnjacima koji su videli tu vezu i ukazala da su češke vlasti razumele kakve će posledice imati takvi postupci. Zaharova je rekla da je po svaku cenu bilo potrebno skrenuti pažnju sa činjenica koje su iznele Rusija i Belorusija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema njegovim rečima, u to su umešane američke obaveštajne službe.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je u Moskvi priveden i advokat sa dvojnim – američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, i beloruski politikolog Aleksandar Feduta, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku.

U istoj grupi, prema podacima FSB, bio je i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Istoga dana premijer Češke Andrej Babiš saopštio je da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine.

Šef češke diplomatije Jan Hamaček potom je saopštio da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Češka policija takođe je objavila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom. Njih Velika Britanija optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata, Moskva je u nedelju progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.