U trendu

Zahavi: Siguran sam da sam postupao kako treba

LONDON – Predsednik britanske Kozervativne partije Nadim Zahavi pozdravio je danas odluku premijera Rišija Sunaka da zatraži od etičkog savetnika da istraži Zahavijeve postupke u vezi sa porezom.

„Siguran sam da sam postupao kako treba“, rekao je Zahavi.

U izjavi koju je dao juče Zahavi se složio da je njegova prvobitna odluka da ne plati porez za koji su poreska i carinska uprava naknadno tražile da plati, bila greška iz nepažnje.

„Nakon razgovora sa Poreskom upravom, oni su se složili da moj otac imao pravo na osnivačke akcije u firmi YouGov, iako se nisu složili oko tačne preraspodele. Zaključili su da je reč o „nepažljivoj i nenamernoj“ grešci“, rekao je Zahavi.

Ranije danas britanski premijer Riši Sunak naložio je ispitivanje postupaka u vezi sa porezom predsednika Konzervativne stranke Nadima Zahavija.

Sunak je naveo da su mu integritet i odgovornost veoma važni i dodao da u Zahavijevom slučaju postoje pitanja na koja treba pronaći odgovor.

„Zamolio sam našeg nezavisnog savetnika da sazna sve što može, da ispita u potpunosti stvar i utvrdi činjenično da li Nadim Zahavi poštuje ministarski kodeks“, rekao je Sunak.

On je dodao da je Zahavi ‘pristao da u potpunosti sarađuje’ u istrazi i da će tokom istrage ostati predsednik Konzervativne stranke, odnosno Torijevaca.

Bivši lider Konzervativne partije Jan Dankan Smit izjavio je da Zahavi treba da objavi sve informacije u vezi sa slučajem i da na taj način „raščisti sve što može“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.