U trendu

Zahtev Lombardije da sama nabavi rusku vakcinu, neće proći

RIM – Malo je verovatno da će će italijanska regija Lombardija moći samostalno i direktno na tržištu da nabavi rusku vakcinu „Sputnik V“, izjavio je za Pijero Di Lorenzo, direktor kompanije IRBM.

Ova kompanija posluje u oblasti biotehnologije i sarađuje u proizvodnji vakcine Oksford-Astrazeneka.

Masovna vakcinacija stanovništva Italije protiv zaraze kovidom19 je plan od nacionalne važnosti, ali je njegova primena došala u pitanje jer na tržistu nedostaju dovoljne količine vakcine.

Za Italiju je problem što ne dolaze ugovorene i unapred plaćene anti-kovid vakcine (Fajzer i Astrazeneka) koje su naručene i finansirane kroz jedinstveni plan Evropske Unije.

Iz tog razloga predsednik regije Lombardija, Atilio Fntana, koja je na početku pandmije kovida19 bila epicentar zaraze i koja je celu godinu dana na prvom mestu po broju zaraženih, je podneo zahtev Ministarstvu za zdravstvo da samostalno nabavi rusku vakcinu koja je prema pisanju naučnog časopisa „The Lancet“ efikasna 92 odsto.

Međutim, direktor ruskog „Fonda za investicije“, kompanije koja distribuira na međunarodnom tržistu rusku vakcinu, Kiril Dmitrijev je izjavio da lek proizveden u Rusiji neće biti dostupan na svetskom tržištu pre maja i da će „velike iporuke Sputnika V biti moguće tek nakon što se završi u Rusiji masovna vakcinacija stanovništva“.

Rusku vakcinu jos nije odobrila evropska agencije za alekove pa je tim povodom Dimitrijev izjavio „da će ruski zahtev za odobrenje vakcine Sputnihk biti brzo procesuiran i da će iz tog procesa biti izostavljena politika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.