U trendu

Zahtev predsedniku Meksika: Zaštitite novinare

Grupa istaknutih svetskih pisaca, umetnika i intelektualaca uputila je apel meksičkom predsedniku da se pozabavi zastrašujućim statistikom koji ukazuje da je širom Meksika ubijeno 88 novinara i 20 se vodi kao nestali od 2000. godine, saopštila je organizacija Reporteri bez granica.

Skoro 500 istaknutih ličnosti, uključuju pisce Salmana Ruždija, Pol Ostera i Margaret Atvud, potpisali su otvoreno pismo meksičkom predsedniku Enriku Pena Nijeti u kome osuđuju nasilje nad novinarima.

„Želimo da izrazimo naše razočarenje vezano za teške napade na novinare u vašoj zemlji. Atak na život novinara je napad na svako pravo društva da bude obavešteno“, navodi se u otvorenom pismu, prenela je agencija AFP.

U istom pismu se navodi da se dugi niz napada na novinare događa u gradu – Meksiko sitiju koji se smatra za jedno od poslednjih sigurnih mesta u zemlji za rad novinara.

„Sada izgleda više nema sigurnog utočišta za tu profesiju. Gospodine predsedniče, ne sme više biti ubistava. U vašoj zemlji, statistike su katastrofalne u pogledu nekažnjivosti zločinima nad novinarima“, navodi se u otvorenom pismu.

AFP navodi najnoviji slučaj fotoreportera Rubena Espinoze koji je pobegao u Meksiko siti od pretnji koje je primao u Verakruzu, da bi završio kao jedna od pet žrtava koje su pronađene mrtve ovog meseca, u stanu u prestonici sa vezanim rukama i znakovima torture po telu.

Najmanje 11 novinara ubijeno u državi Verakruz u poslednjih pet godina, navode Reporteri bez granica i dodaju da se ta mekisčka država smatra za treću po opasnosti na svetu, posle Iraka i Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.