U trendu

Zajednička fotografija lidera Zelenih i Liberala u Nemačkoj

BERLIN – Lideri nemačke Liberalno demokratske stranke (FDP) i Zelenih objavili su danas zajedničku fotografiju na instagramu, na kojoj su nasmejani i poručili da nalaze neke zajedničke tačke u preliminarnim razgovorima o pridruživanju trostranoj koaliciji nakon izbora koji su bili u nedelju.

Kako navodi Rojters, dve stranke, koje se nalaze na suprotnim stranama političkog spektra i razilaze oko niza važnih pitanja, presudiće u izboru za novog kancelara posle glasanja, na kojem su tesno pobedile socijaldemokrate (SPD).

SPD-u levog centra i konzervativnom bloku kancelarke Angele Merkel, koji je pao na rekordno nizak nivo, biće potrebne stranke FDP desnog centra i levičarski Zeleni kao partneri da bi dobili parlamentarnu većinu i formirali koalicionu vladu.

Uvažavajući njihove velike političke razlike, dve strane su se složile oko međusobnog dogovora o zajedničkom radu, a pre nego što pređu na pregovore sa većim stranama.

Olaf Šolc kandidat SPD rekao je da se nada da će ove nedelje razgovarati sa obe stranke o mogućnosti formiranja trostrane koalicije.

Izgleda da je fotografija lidera Zelenih Roberta Habeka i Analene Berbok sa liderom FDP-a Kristijanom Lindnerom i generalnim sekretarom Folkerom Visingom poslala optimističnu poruku.

„U potrazi za novom vladom, tražimo zajedničke tačke i mostove oko stvari koje nas dele, čak i pronalazimo neke“, glasio je naslov ispod fotografije na kojoj su svi nasmejani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.