U trendu

Zajednički klimatski apel verskih vođa

VATIKAN – Papa Franja i desetine verskih vođa potpisali su danas zajednički apel upućen vladama da se obavežu na ambiciozne ciljeve na predstojećoj konferenciji Ujedninjenih nacija o klimatskim promenama, obećavajući da će učiniti svoj deo posla kako bi svoje vernike naveli na održivije ponašanje.

„Nasledili smo vrt, ne smemo da ostavimo pustinju našoj deci“, navodi se u apelu koji je potpisan na svečanoj ceremoniji u Apostolskoj palati, pre nego što je predat predsedniku klimatske konferencije COP26 Aloku Šarmi, prenosi agencija AP.

Za verske vođe, briga o životnoj sredini je moralni imperativ za očuvanje Božjeg stvaranja za buduće generacije, kao i za podršku zajednicama koje su najugroženije zbog klimatskih promenama.

„Vera i nauka: apel za COP26“ naziva se inicijativa samita koji treba da se održi u novembru u Glazgovu, u Škotskoj.

Kako navodi agencija AP, on se održav anakon prošlogodišnjeg Samita mladih u Milanu i ranijeg apela trojice hrišćanskih velikodostojnika – papa Franje, nadbiskupa kenterberijskog DŽastina Velbija i carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Njima su se danas pridružili lideri drugih značajnih verskih zajednica, koji predstavljaju sunitski i šiitski islam, judaizam, hinduizam, budizam, taoizam, džainizam, sikizam, i drugi.

AP ukazuje da Vatikan već godinama iz međuverskih događaja isključuje Dalaj lamu, kako ne bi antanogonizovao Kinu.

Samit u Glazgovu ima za cilj da obezbedi ambicioznije ciljeve da se globalno zagrevanje ograniči na ispod dva stepena celzijusa, odnosno da se ono održi na 1,5 stepeni celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Navodi se da će događaj takođe biti fokusiran na mobilizaciju finansiranja i zaštitu ugroženih zajednica i prirodnih staništa.

Očekuje se da će samitu prisustvovati papa Franja, mada Vatikan još uvek nije potvrdio njegov dolazak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.