U trendu

Zamenica ministra Jurišić traži obustavu postupka protiv imama Mahića

SARAJEVO – Policijska uprava Prijedora pozvala je na saslušanje imama Amira Mahića iz Kozarca zbog sumnje da je raspirivao nacionalnu i versku mržnju, a zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice Duška Jurišić traži obustavu ovog postupka.

Jurišić smatra da postupak treba obustaviti nakon što se Mahić izvinio i nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog brutalnih uvreda iznetih na račun Svetog Save i Srpske pravoslavne crkve.

„U suprotnom, vlasti Republike Srpske daće još jedan dokaz sistemskog zastrašivanja povratnika u Republici Srpskoj. Svetosavlje je i ranije bilo predmet različitih viđenja i tumačenja stručne i druge javnosti“, smatra Jurišić.

Kako je saopšteno iz Naše stranke, kojoj Jurišić pripada, na ovim prostorima su, kažu, izvinjenja retka, ali neohodno.

„Nedopustiv je selektivan, diskriminatoran pristup MUP-a Republike Srpske prema jednoj osobi, u ovom slučaju službeniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok su primeri govora mržnje i negiranja ratnih zločina u Republici Srpskoj svakodnevna pojava i često dolaze i od najviših predstavnika ovog entiteta“, navodi Jurišić, prenela je sarajevska N1 tv..

Ovo je, kaže ona, još jedan razlog da Predsednišvo BiH usvoji Sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koji bi kao i u slučajevima verskih službenika pravoslavne i katoličke vere, osigurao da sudske vlasti države o eventualnom krivičnom delu prvo obaveste nadležne organe religijske zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.