U trendu

Zaobilaženje EU sankcija postaje krivično delo

BRISEL, 25. maja ( Tanjug) – Evropska komisija predložila je danas da se kršenje EU sankcija doda na listu kriminalnih dela kao i da se pojačaju mere o konfiskaciji imovine kriminalaca, uključujući i one koji profitiraju kršenjem restriktivnim mera donetih u EU.

Kao nova potencijalna krivična dela navode se radnje ili aktivnosti kojima se nastoji da se direktno ili indirektno zaobiđu restriktivne mere, uključujući prikrivanje imovine, neuspeh zamrzavanja sredstava koja pripadaju, drže ili kontrolišu određena lica ili subjekti kao i bavljenje trgovinom robom obuhvaćenom trgovinskim zabranama.

U Briselu naglašavaju da je trenutno na snazi 40 režima EU restriktivnih mera, a da je dok traje ruska agresija na Ukrajinu posebno važno da se restriktivne mere EU u potpunosti sprovode i da se dozvoliti da kršenje tih mera bude isplativo.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders napominje da se legislativa u pogledu kršenja restritktivnih mera mora izjednačiti na nivou cele EU, a pravosudnim organima moraju se dati instrumenti za krivičcno gonjenje prekršilaca.

”Moramo osigurati da osobe ili kompanije koje zaobiđu restriktivne mere EU budu pozvane na odgovornost. Takvo postupanje je krivično delo koje treba strogo sankcionisati u celoj EU. U ovom trenutku različite krivične definicije i sankcije u pogledu kršenja restriktivnih mera i dalje mogu dovesti do nekažnjivosti”, poručuje Rejnders.

Evropska komisija iznela je danas i predlog Direktive o povraćaju i konfiskaciji imovine čiji je osnovni cilj da se oduzimanjem imovine osigura da se kriminalcima zločin ne isplati.

Predložena pravila će se primenjivati i na kršenje restriktivnih mera obezbeđujući efikasno praćenje, zamrzavanje, upravljanje i konfiskaciju prihoda stečenih kršenjem restriktivnih mera.

U Komisiji navode da će ovaj predlog obuhvatiti nove vrste kriminala, uključujući trgovinu vatrenim oružjem, iznudu kao i posedovanje imovine bez porekla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.