U trendu

Zapad bi da nas nauči demokratiji…

Povodom usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o suprotstavljanju antievropskoj kampanji ruskih i islamističkih medija, Ruski predsednik Vladimir Putin je danas izrazio nadu da neće biti uvođenja cenzure u EU.

„Računam da će pobediti zdrav razum i da neće biti nikakvih realnih ograničenja kada je reč o radu ruskih medija“, istakao je Putin, koji je čestitao novinarima Sputnjika i RT na efikasnom radu.

On je dodao da Zapad sve vreme pokušava da nauči Rusiju šta je to demokratija, medutim, zabrane, kako je istakao, nisu najbolji način za to, preneli su ruski mediji.

Sputnjik je apelovao da se ne dozvoli uvodenje državna cenzura, te ocenio da Rezolucija EU predstavlja direktno kršenje ljudskih prava i slobode medija.

Sputnjik je, kako se navodi u saopštenju, pozvao međunarodne organizacije, poput UN, Uneska, OEBS-a i Reportera bez granica, kao i mnogobrojna druga udruženjima unutar EU, da pokažu solidarnost i da se založe protiv „nečuvene diskriminacije i stanu u zaštitu vrednosti demokratije“.

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o suprotstavljanju antievropskoj kampanji u ruskim i islamističkim medijima.

Propaganda Rusije i islamističkih terorističkih grupa protiv EU je sve jača, upozorili su poslanici Evropskog paralamenta u rezoluciji koja je usvojena sa 304 glasova za, 179 protiv i 209 uzdržana.

U rezoluciji se ističe da EU mora da se suprotstavi dezinformacijama i propagandi zemalja poput Rusije i nedržavnih aktera pout takozvane Islamske države, Al Kaide i drugih nasilnih džihadističkih grupa.

„Neprijatljeka propaganda protiv EU i njenih članica nastoji da iskrivi istinu, izazove sumne i podeli EU i njene severnoameričke partnere, parališe proces odlucivanja, diskredituje institucije EU i podstakne strah i neizvesnost među građanima EU“, navodi se u tekstu rezolucije.

Rezolucija pod nazivom „Strateške komunikacije EU kao borba protiv propagande trećih strana“ u kojoj se posebno pominju Sputnjik i Raša tudej, po oceni Sputnjika sadrži niz neosnovanih optužbi i istovremeno poistovećuje rad ovih medija sa aktivnostima terorističke organizacije Islamska država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.