U trendu

Zapad poziva talibane da omoguće bezbedan odlazak stranaca

VAŠINGTON – Više od 60 zemalja potpisalo je zajedničko saopštenje u kojem se apeluje da se Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste Avganistan mora dozvoliti bezbedan odlazak i dodaje da aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni, saopšteno je kasno sinoć iz Stejt departmenta.

Vlada SAD zajedno sa Australijom, Kanadom, Francuskom, Nemačkom, Italijom, Japanom i Velikom Britanijom, apeluje na „one koji imaju moć i autoritet u Avganistanu da preuzmu odgovornost i zaštite ljudske živote i imovinu i da pod hitno pokrenu obnavljanje bezbednosti i civilnog poretka, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da „narod Avganistana zaslužuje da živi u sigurnosti i dostojanstvu“.

Talibani su objavili da je rat u Avganistanu završen nakon što su preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom u Kabulu, dok su snage predvođene SAD napuštale zemlju.

Pentagon je odobrio dodatnih 1.000 vojnika da pomognu u evakuaciji američkog osoblja iz Kabula, saopštio je nešto ranije neimenovani američki zvaničnik, čime je broj američkih vojnika koje će pomagati u izvlačenju američkih državljana i avganistanskih saradnika porastao na 6.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.