U trendu

Zapaljena zgrada gradske uprave u Bordou, u Parizu policija bacala šok bombe

PARIZ – Zgrada gradske skupštine zapaljena je u Bordou, a u Parizu je policija ispalila suzavac i uhapsila više desetina osoba tokom protesta koji se održavaju širom Francuske zbog planiranih reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Juče je izgoreo ulaz u gradsku kuću u Bordou na jugozapadu Francuske nakon celodnevnih protesta i sukoba, prenosi BBC.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za požar koji su vatrogasci brzo ugasili.

Policija je u Parizu bacila suzavac i šok bombe na grupu anarhista iz „Crnog bloka“ koji su tokom protesta razbijali izloge, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin saopštio je da je na protestima 149 policajaca povređeno, kao i desetine demonstranata, a 172 osobe su uhapšene širom zemlje , od toga 33 u Parizu.

Na proteste u Francuskoj, zbog najavljene reforme koja podiže starosnu granicu za penzonisanje sa 62 na 64 godine, izašlo je juče više od milion ljudi, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu se okupilo gotovo 120.000 demonstranata.

Sindikat CGT je saopštio da je 3.5 miliona ljudi protestovalo u četvrtak, što je jednako prethodnom rekordu od 7.marta.

Protesti su izazvali prekide u železničkom saobraćaju, kao i u radu rafinerija nafte, a juče su rad prekinuli i nastavnici i zaposleni na aerodromu Šarl de Gol.

Protesta je bilo i u Nantu, Ruanu i Renu, navodi BBC.

Do sada je bilo devet dana protesta od januara, a sindikati su pozvali na nastavak sledećeg utorka, koji bi se poklopili sa najavljenom zvaničnom posetom britanskog kralja Čarlsa III zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar