Zapovednik Kfora: Izazovi za bezbednost na Kosovu, u regionu krhko i nestabilno

Na Kosovu postoji više izazova za bezbednost i sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u celom regionu uz brzo izbijanje nasilja, upozorio je danas u Briselu zapovednik Kfora, general Djovani Fungo.

Bezbednost Kosova je povezana sa stabilnošću i sigurnošću celog područja Zapadnog Balkana, a na Kosovu se „svakodnevno suočavamo s izazovima političkih i multietničkih zategnutosti, verskog ekstremizma, problemima izbeglica i migranata, kao i s ruskim uticajem“, ocenio je u Evropskom parlamentu zapovednik snaga NATO na Kosovu.

On je u raspravi o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u pododboru za bezbednost i odbranu EP objasnio da „postoji snažan uticaj Rusije u regionu, mada nema dokaza o direktnom uplitanju Moskve“.

I, kako je to rekao zapovednik Kfora, „reč je suštinski o posrednom uplivu, s jakim porukama u prilog srpskom nacionalizmu, davanju podrške elitama, što je propraćeno mnoštvom ‘lažnih vesti’ „.

General Fungo je naglasio da „političke i medjuetničke zategnutosti pogadjaju sve ljude u regionu“, upozorivši da je „do napetosti medju etničkim grupama došlo posebno i na Kosovu poslednjih meseci“.

A tu je reč, po rečima komandanta Kfora, o „ratu znamenjima, bitki bez oružja koja se vrti oko raznih simbola, a što se lako može ukloniti kad ne bi bilo uticaja medija“.

To su, ukazao je on, posebno most u Mitrovici, „propagandni voz“ i slično, ali je upozorio da je to bremenito opasnošću jer lako može doći do ivice nasilja.

Italijanski general je predočio i da po bezbednost veoma zabrinjavajuću činjenicu predstavlja i to da je 366 islamističkih boraca s Kosova otišlo da se bori s teroristima.

A do narastanja verskog ekstremizma i radikalizacije je, objasnio je on, „došlo i zbog siromaštva i nezaposlenosti“.

Komandant snaga NATO na Kosovu je naveo da vlasti u Prištini usvojile niz institucionalnih i zakonskih mera s ciljem da se to spreči.

Ali je upozorio na problem da će „idućih meseci jedan broj islamističkih boraca izaći iz zatvora i moraće da budu uključeni u društvo, što će predstavljati pravi izazov“.

General Fungo je predočio i da pitanje istrage i sudjenja za ratne zločine na Kosovu od 1998-e do 2000-e predstavlja bezbednosni izazov, „što bi moglo promeniti situaciju najesen kad to krene i tu bi mogli nastati problemi tokom godine“.

„Svi ovi činioci bez ikakve sumnje ugrožavaju bezbednost na Kosovu, na šta jako utiče i politička neizvesnost posle kosovskih izbora i problema dijaloga Prištine i Beograda“.

„Tu su i veoma opasne pretnje vezane za ekstremizam, takodje korišćenje pitana pretvaranja Bezbednosnih snaga Kosova u armiju, čemu se odlučno protivi Beograd“, stavio je do znanja general Fungo, primetivši da je „ishod toga neizvestan“ .

Komandant Kfora je ukazao i na ekonomske nevolje na Kosovu i podvukao da „svi ovi elementi mogu dovesti do pogoršavanja ionako ranjive situacije iz prošlih godina, uz povećanje nestabilnosti i na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu“.

„Zbog svega toga“, upozorio je on, „sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u regionu uz brzo izbijanje nasilja, što je sasvim moguće“.

Zapovednik snaga NATO na Kosovu je naveo i da je misija Evropske unije Euleks „partner od suštinske važnosti za Kfor, uz posredovanje medjunarodne zajednice… što omogućava da se pospeši napredak i stabilnost Kosova i uključivanje u EU“.

On je dodao da „nažalost postoje dva suprotstavljena stava, a to je vezano za teritorijalni integritet i pitanje nezavisnosti Kosova, što će rešavati još niz godina“ i sa bezbednosnog stanovišta zahteva da trupe Kfora tamo i dalje ostanu.

On je ocenio da su za stabilnost i mir na Kosovu od presudne važnosti i dijalog Beograd-Priština i normalizacija odnosa dve strane.

General je želeo da naglasi da „Kfor deluje nepristrasno“ u očuvanju bezbenosti, rekavši da „Albanci Kfor vide kao jemstvo odbrane od spoljne opasnosti, dok kosovski Srbi našu misiju smatraju prevashodno snagom bezbednosti unutar Kosova“.

„Kfor delatno radi na očuvanju bezbednosti i zaštite na Kosovu, ali projektuje bezbednost i stabilnost na celom prostoru Zapadnog Balkana“, rekao je zapovednik snaga NATO na Kosovu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike