U trendu

Zarazena mačka ugrizla vlasnicu, i uginula

RIM – U italijanskom gardu Arežo, pokrajina Toskana, vlasnicu je ugrizla njena macka, koja je posle toga uginula, pise agencija AGi.

Slucaj je, s obzirom da je uzrok Covida 19 prelaz virusa sa zivotnije na coveka, izazvao paznju zdravstvenih i sanitarnih sluzbi, kao i pretpostavka da je zivotinja bila zrazena besnilom, tim pre što u Italiji od 2013 godine nije zabeležen ni jedna slucaj besnila, i bolest se smatra iskorenjenom.

Iz tela preminule zivotinje izolovan je virus iz grupe Lyšavirus, koji je tipican za šismise, i drugaciji je od virusa koji izaziva besnilo kod zivotinja, saopsteno je iz Instituta Zoooprofilatiku iz Venecije u cijem je centru za besnilo, ispitan uzorak tkiva zarazene macke.

Pored ovoga slucaja u Italiji Lyšavirus, je samo jos jednom u celome svetu, bio izolovan 2002 godine iz tela jednog šismisa na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa zivotnje presao na coveka. Agencija pise da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajucim lekovima.

Italijansko mnistarstvo zdravlja saopstilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus penosi sa životinje na coveka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.