Zarif: Evropske zemlje podlegle „školskom nasilniku“ Trampu

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif ocenio je danas da su tri evropske zemlje podlegle „školskom nasilniku Donaldu Trampu“ kada su pokrenule mehanizam za rešavanje spora u vezi sa kršenjem odredbi nuklearnog sporazuma, što bi moglo da dovede do ponovnog uvođenja sankcija UN Teheranu.

„Pomirenje je potvrđeno. Tri evropske zemlje prodale su ostatke nuklearnog sporazuma da bi izbegle nove Trampove carine. To neće ići, prijatelji moji. Samo ste pospešili njegov apetit. Sećate li se nasilnika iz svoje škole“, napisao je Zarif na Tviteru.

Vašington post izvestio je juče da je Tramp zapretio carinama na evropske automobile, ako Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično ne optuže Teheran za kršenje nuklearnog sporazuma.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pokrenule su mehanizam za rešavanje spora ove nedelje, podseća Rojters.

London je saopštio da je vreme da „Trampov sporazum“ zameni postojeći, dok je Pariz naveo da su potrevni širi pregovori.

Nuklearnim sporazumom, koji je potpisan 2015. godine između Irana i najvećih svetskih sila, Teheranu je ponuđeno ukidanje sankcija u zamenu za ograničenje nuklearnog programa.

Tramp se jednostrano povukao iz sporazuma u decembru 2018. godine iponovo uveo američke sankcije Iranu, navodeći da želi stroži ugovor o nuklearnim i drugim pitanjima.

Iran je uzvratio na američke sankcije tako što je postepeno počeo da smanjuje poštovanje obaveza iz nuklearnog sporazuma, što je kulminiralo ovog meseca objavom da će Teheran odbaciti sva ograničenja u proizvodnji obogaćenog uranijuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.