Zarif se lično angažuje na vraćanju dece S. Burmazović

BAKU – Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Zarif lično će se angažovati da se vrate oteta deca Slavice Burmazović koja se nalaze u Iranu, saopštilo je srpsko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka ministra Ivice Dačića sa Zarifom.

Na sastanku je razgovarano o finalizaciji procedura u vezi sa vraćanjem dece, a Zarif je obećao da će se lično angažovati kako bi se taj slučaj okončao u najkraćem periodu.

Bivši suprug Slavice Burmazović, inače Turčin, odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku.

Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i sada sa decom boravi u Iranu.

Inače, Dačić i Zarif su razgovarali u Bakuu, na marginama Samita nesvrstanih, a tokom susreta su istaknuti i tradicionalno prijateljski odnosi dve države i dobra saradnja kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Dogovoreno je dalje unapređenje saradnje kroz razmenu poseta na viskom nivou.

Dačić je zahvalio Iranu na poziciji u vezi sa pitanjem KiM, posebno na podršci prilikom pokušaja tzv. Kosova za učlanjenje u pojedine međunarodne organizacije.

Informisao je sagovornika o nedavnom povlačenju zahteva tzv. Kosova za članstvo u Interpolu.

Ministar Zarif je čestitao Srbiji na uspešno organizovanom 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, istakavši da je predsednik Parlamenta Irana imao veoma uspešne razgovore tom prilikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.