U trendu

Zarif: Sve mere mogu biti povučene, Makron osuđuje Teheran

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je da sve mere koje je preduzeo Iran mogu biti povučene, ako evropske potpisnice sporazuma ispune svoje obaveze, dok je francuski predsednik Emanuel Makron osudio današnju odluku Teherana da poveća nivo obogaćivanja uranijuma.

Zarif je na Tviteru napisao da je Iran preuzeo korake da bi zaštitio svoje interese u odnosu na „američki ekonomski terorizam“.

„Svi takvi koraci mogu biti povučeni jedino kroz E3 sporazum“ (nuklearni sporazum Irana i zapadnih sila), naveo je Zarif.

Makron je potez Irana kvalifikovao kao „kršenje“ sporazuma, rekao je neimenovani zvaničnik predsedništva Rojtersu.

Iran je danas saopštio da je potpuno spreman da obogati uranijum na bilo kom nivou i sa bilo kakvom količinom.

Iran je saopštio da će od danas njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom 2015. godine.

Iran je ranije najavio da će procenat obogaćivanja uranijuma biti povećan na pet odsto.
Time je ispunio pretnje koje je ranije izneo ako zapadne sile ne spreče sankcije SAD prema Iranu i dalje, kako ocenjuje agencija AP, povećao napetosti između Teherana i SAD.

Iran je saopštio da će pošto je istekao rok dat zapadnim zemaljama da ispune zahtev Irana i spreče sankcije SAD prema Iranu, Iran povećati obogaćivanje uranijuma kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana.

Stručnjaci upozoravaju da povećanje obogaćivanja uranijuma i porast zaliha može dovesti do toga da Iran ima dovoljno materijala za pravljenje atomske bombe, a što Teheran kategorički negira tvrdeći da je reč o mirnodopskim svrhama.

U poslednjoj minuti diplomatskog pokušaja, francuski predsednik Emanuel Makron je u subotu telefonom razgovarao sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, obećavši mu da će pokušati da nađe rešenje do 15. jula, kako bi se nastavio dijalog između Irana i zapadnih sila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.