U trendu

Zašto Australija proteruje strance?

Australija je primorala strance da prodaju nekretnine koje su kupili mimo postojećih zakonskih ograničenja, a čija ukupna vrednost premašuje 100 miliona autralijskih dolara (76 miliona američkih dolara), saopštila je danas australijska vlada.

Zvanična Kanbera je u decembru 2015. godine uvela propise s ciljem kažnjavanja ili čak zatvaranja stranih državljana koji prekrše zakon prema kom je strancima dozvoljena samo kupovina novih stanova, ali ne i stambenih jedinica koje su prethodno imale vlasnika.

Do sada je, prema rečima australijskog ministra finansija Skota Morisona, došlo do 61 prisilne prodaje nekretnina, ukupne vrednosti od 107 miliona australijskih dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nekretnina su proteklih godina značajno porasle, posebno u Sidneju i Melburnu, a postoji zabrinutost da su bogati stranci, naročito iz Kine, „oterali“ nove potencijalne vlasnike nekretnina sa tog tržišta.

Na listi prisilno prodatih nekretnina dominiraju državljani Kine, sa 25 prodaja, dok ostali dolaze iz Britanije, Malezije i Indonezije.

Prema australijskom zakonu, strancima koji nelegalno kupe nekretninu u Australiji preti do tri godine zatvora ili kazna u visini od 135.000 australijskih dolara za pojedince i od 675.000 dolara za kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.