U trendu

Zašto je Melanija kao manekenka dobila ‘Ajnštajnovu vizu’?

Pre 18 godina, 2000. godine, danas Prva dama Sjedinjenih Američkih Država, tada Melanija Knaus, bila je u vezi sa Donaldom Trampom i prijavila se za EB-1 vizu, takođe poznatu u kao ‘Ajnštajnova viza’.

Prema pravilniku Američke službe za državljanstvo i imigracije, ova viza dodeljuje se akademicima, istraživačima, profesorima i drugim osobama koje su pokazale ‘izvanredne sposobnosti’ na polju određene nauke, a koje mogu dostavljanjem dokumenatcije da i dokažu.

Melanija je, međutim, bila manekenka koja je pre udaje za Trampa radila revije i foto editorijale u časopisima, ali u modnoj industriji nikada nije dostigla status ‘supermodela’. Njeno najveće dostignuće do tada bilo je fotografisanje za izdanje sa kupaćim kostimima časopisa ‘Sports Illustarted’.

Sledeće, 2001. godine, dobila je zelenu kartu, a zanimljvo je da je tek 1% od svih izdatih zelenih karata dodeljen osobama sa ‘izvandrednim sposobnostima’ . Melanija je takođe jedna od samo pet slovenačkih građana koji su ovim programom obezbedili stalni boravak u SAD.

Majkl Vajlds, advokat Prve dame, izjavio je za Vašington Post da je ona ‘bila i više nego podobna za dobijanje te vize’. A Melanija je 2016. godine na Tviteru objasnila svoj imigracioni status, napisavši da je u ‘svakom trenutku ispunjavala sve uslove koje imigracionih zakona’.

Pitanje vize i ulaska u zemlju Melanije Tramp ponovo je pokrenuto jer njen suprug, predsednik Donald Tramp već izvensno vreme naglašava da se mora okončati sponzorstvo rodbine u SAD, i da takozvana ‘lančana migracija’ više nije prihvatljiva.

Roditelji Melanije Tramp, Amalija i Viktor Knaus, takođe su stalno nastanjeni su Sjedinjenim Državama, ali još uvek nisu dobili državljanstvo. Advokat je odbio da komenatriše da li će uskoro njima biti odobrena zelena karta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.