U trendu

Zašto je nošenje crveno-belih čarapa u ovoj zemlji opasno?

Beloruske vlasti sada kažnjavaju ne samo one koji nose opozicione crveno-bele zastave, već čak i ljude koji nose sportske čarape u tim bojama, prenosi Bi-Bi-Si.

Nataliju Sivcovu-Seduškinu dok je išla na čas vožnje u Minsku zaustavila su četvorica muškaraca sa crnim fantomkama, koji su joj rekli da je nepropisno odevena.

Razlog tome je što je na sebi imala bele čarape sa crvenim prugama, što su boje zabranjene zastave.

Takođe je optužena za pokazivanje dva prsta u znaku slova V (što je simbol pobede) vozačima koji su prolazili i svirali joj u znak podrške.

Bela zastava sa crvenom poprečnom prugom bila je zastava beloruskih nacionalista tokom kraćeg perioda u 20. veku.

Sovjetski komunisti zamenili su je crveno-zelenom zastavom sa čekićem i srpom i tradicionalnim narodnim motivom.

Tu zastavu je ponovo uveo predsednik Aleksandar Lukašenko 1995. godine, nakon pada komunizma, ali su sa nje uklonjeni srp i čekić.

Sudija je naložio Nataliji Sivcovoj-Seduškinoj da plati kaznu od 2.320 beloruskih rubalja (906 dolara), a procesuirana je prema zakonima koji zabranjuju neovlašćene proteste.

Njene čarape, koje su ocenjene kao uvredljive, i crvene patike bilo je lako uočiti pošto je nosila kratke farmerke kada je zaustavljena.

Internet prodavnica u kojoj je kupila čarape prestala je da ih prodaje, ali i dalje prodaje slične bele čarape sa crnim prugama.

Sivcova-Seduškina kažnjena je sličnim iznosom i ranije, jer je svoj balkon ukrasila crveno-belim trakama.

Desetine hiljada demonstranata blokirale su ulice Minska tokom nekoliko meseci prošle godine ogorčeni na predsednika Lukašenka zbog spornih izbora na kojima je reizabran u avgustu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)