U trendu

Zašto su u Vašingtonu izloženi zarđali tenkovi (video)

Pentagon je saopštio da ne pridaje veliki značaj spoljnom izgledu oklopnih vozila koja će biti izložena u Vašingtonu u okviru proslave Dana nezavisnosti.

Na pitanje zašto će biti samo šest takvih vozila koja nisu nova, američko Ministarstvo odbrane odgovorilo je: „Bela kuća je tražila upravo njih“.

​„Tako je odlučeno da se predstave ova vozila. Ona su očišćena pre nego što su dovedena u Nacionalnu ulicu“, saopštila je za Sputnjik pres-služba Pentagona.

Na svečanosti će govoriti Donald Tramp. Očekuje se da će njegov govor biti posvećen „vojnoj moći Sjedinjenih Američkih Država“. Tokom ovog obraćanja, centar Vašingtona trebalo bi da prelete borbeni avioni i helikopteri, među kojima i najnoviji lovac F-35 i predsednički „avion broj jedan“.

Od 2017. godine Tramp govori o ideji demonstracije vojne tehnike. Na ovu ideju Tramp je došao nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, gde je održana parada u čast pada Bastilje.

Američki predsednik prvo je planirao da održi veliku paradu sa vojnom tehnikom 4. jula prošle godine, zatim na Dan veterana 11. novembra. Ali, tada su gradske vlasti tražile za organizaciju skoro 22 miliona dolara. Zbog toga je odlučeno da se parada održi ove godine.

Kako navodi „Si-En-En“, učešće vojne tehnike koštaće manje od milion dolara, međutim, neće biti organizovana ni parada, u pravom smislu. Osim toga, u ovaj iznos se ne računaju gubici avio-kompanija, koje su preusmerile oko stotinu letova, zbog zatvaranja aerodroma u Vašingtonu.

Zbog toga su mnogi njegovi protivnici već optužili Trampa da prekida tradiciju proslave Dana nezavisnosti i da pravi samoreklamu u okviru svoje predizborne kampanje.

Ranije su ispred spomenika Abrahamu Linkolnu postavljena dva oklopna vozila „Bredli“. Ona nisu nova, boja se na nekim mestima ogulila, jasno se vidi rđa. Cevi topova kalibra 25 milimetara su sklonjene. Tamo će takođe biti postavljena dva tenka „Abrams“, oklopno terensko vozilo „Hamvi“ i oklopno gusenično vozilo za remont i evakuaciju „M88“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar