U trendu

Zastrašujuća prognoza: Tramp i Kim će kad-tad zapucati – zatim sledi PAKAO

Rat između SAD i Severne Koreje sada je stvarna i veoma opasna mogućnost, navodi se u izveštaju koji je objavio Kraljevski institut za bezbednost VElike Britanije (RUSI). Prema toj analizi, rat neće biti „hiurški precizan“, već „krvav i dug“, prenosi Blic.

– Rat između Severne Koreje i SAD verovatno bi rezultirao ubijanjem i ranjavanjem stotina hiljada ljudi. Značio bi veliku invaziju na Severnu Koreju, kao i užasavajući efekat na čitav region – navodi se u izveštaju britanskog instituta.

Tramp bi mogao da odluči da što pre „reši problem“

– U slučaju napada bilo koje od dveju država, čitav svet imao bi maksimalno nekoliko sati da odluči kako će da odgovori na tu kriznu situaciju – dodaje se u izveštaju.

Uznemirujuću analizu o potencijalnom sukobu napisao je direktor Instituta Malkolm Čalmers, koji je izjavio da bi rat mogla da započne bilo koja strana, ali da se „vrlo verovatno da bi Donald Tramp mogao da odluči da rešiti problem pre, a ne kasnije“.

Tramp je, podsetimo, pre nekoliko dana zapretio uništenjem Severne Koreje i „malog raketaša“, kako zove Kim Džong Una. Iz Pjongjanga je stigao odgovor u vidu pretnje obaranjem američkih aviona koji nadgledaju međunarodne vode oko Korejskog poluostrva.

Američki predsednik je nakon nesmotrene izjave na Tviteru pokušao da se opravda, ali je svega dva dana kasnije ponovo skliznuo u ratnohuškačku retoriku:

– Ako budemo primorani na odbranu, nećemo imati drugo izbora nego da potpuno razorimo Severnu Koreju – rekao je predsednik SAD.

Opasnost vreba sa svih strana

Britanski institut je u izveštaju izložio nekoliko načina za početak rata.

Ukoliko Severna Koreja poveruje da će SAD izvesti „preventivni napad“, Kim Džong Un bi mogao da naredi napad, smatra Čalmers.

Vašington bi mogao da bude isprovociran da napadne ukoliko bi severnokorejski projektili pali nedaleko od Kalifornije ili Guama, američke teritorije u Pacifiku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar