U trendu

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Argentini, vodi kandidat levog centra

Birališta na predsedničkim izborima u Argentini zatvorena su večeras, a prema izlaznoj anketi vodi kandidat levog centra Alberto Fernandes.

Peronista Fernandes važio je za favorita u odnosu na aktuelnog konzervativnog predsednika Maurisija Makrija, kojem je podrška opala pošto su birači ozlojedjeni zbog ekonomske krize u zemlji.

Prema izlaznoj anketi lokalnih televizija, Fernandes ima prednost u odnosu na Makrija, ali procenat glasova koje su osvojili nije objavljen jer propisi to zabranjuju.

Prvi rezultati izbora očekuju se tokom noći.

Fernandesova kandidatkinja za potpredsednicu zemlje je bivša predsednica Argentine Kristina Fernandes Kirhner, koja je bila na čelu države od 2007. do 2015. godine. Njih dvoje nisu u srodstvu.

Da bi bio izbegnut drugi krug izbora, potrebno je da jedan kandidat osvoji najmanje 45 odsto glasova, ili 40 odsto glasova, ali uz prednost od 10 odsto u odnosu na najbližeg rivala.

Prema svim nedavnim anketama, Fernandes ima podršku više od 50 odsto birača, što bi mu bilo dovoljno za pobedu u prvom krugu.

Pravo glasa imalo je nešto manje od 34 miliona Argentinaca koji su danas birali i 130 poslanika donjeg doma Kongresa, 24 senatora, načelnike regiona, guvernere tri provincije i gradonačelnika Buenos Ajresa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.