U trendu

Završava se proslava platinastog jubileja kraljice VB

LONDON – Četvorodnevna proslava platinastog jubileja u znak obeležavanja 70 godina na prestolu kraljice Elizabete završava se danas svečanom povorkom u centru Londona, a očekuje se da će desetine hiljada ljudi učestvovati na uličnim zabavama širom zemlje.

Pevač Ed Širan i više od 100 značajnih ličnosti koje je Velika Britanija proglasila „nacionalnim blagom“ pridružiće se vojnim bendovima, izvođačima i igračima na paradi u prestonici, prenosi agencija Rojters.

Povorka, koja će ići sličnom rutom kojom je prošla 96-godišnja kraljica na dan krunisanja 1953. godine, ima za cilj da dočara različite decenije njene vladavine.

Tokom jubileja, bio je planiran niz „Velikih jubilarnih ručkova“ širom Velikom Britanije, sa 16.000 uličnih zabava.

Oko 600 takvih skupova održano je širom sveta, uključujući Kanadu, Brazil, Novi Zeland, Japan i Južnu Afriku, navodi Rojters.

Kraljičin sin i naslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila prisustvovali su jubilarnom ručku na londonskom igralištu za kriket Oval.

Supruga princa Vilijama Kejt i njihovo troje dece snimljeni su kako peku kolače za ručak u Velsu.

Poslednji dan svečanosti dolazi nakon što je princ Čarls (73) odao ličnu počast svojoj majci na pop koncertu ispred Bakingemske palate u subotu uveče.

Subotnji koncert bio je među brojnim događajima povodom jubileja koje je kraljica Elizabeta propustila zbog povremenih problema sa kretanjem, zbog kojih je nedavno otkazala angažmane.

“Obećali ste da ćete služiti ceo svoj život. Zato smo mi ovde“, rekao je Čarls u svojoj poruci kraljici, koja je bila u njenoj rezidenciji zamka Vindzor izvan Londona.

„Upoznali ste nas i razgovarali sa nama. Smejete se i plačete sa nama i, što je najvažnije, bili ste tu za nas, ovih 70 godina“, dodao je Čarls, nazivajući kraljicu „mamom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar