U trendu

Završen sastanak Rusa i Amerikanaca, trajao 7,5 sati

ÅœENEVA/MOSKVA – Rusko-američki pregovori o strateÅ¡koj stabilnosti zavrÅ¡eni su danas u Åœenevi, saopÅ¡tila je stalna misija SAD pri Kancelariji UN u Åœenevi.

„Pregovori su zavrÅ¡eni neÅ¡to pre 17 časova“, potvrdio je pres-sekretar misije DÅœozef KruÅŸić za agenciju RIA Novosti.

Ruska agencija dodaje da je sastanak trajao oko 7,5 sati i da je odrşan iza zatvorenih vrata, a napravljena je kratka pauza samo za ručak.

Sputnjik navodi da se, prema snimku koji je objavljen uoči početka sastanka, vidi kako predstavnici Moskve i Vašingtona ulaze u salu i sede jedni nasuprot drugima.

Zatim, Å¡efovi delegacija prilaze zastavama za protokolarno fotografisanje.

Tokom fotografisanja, diplomate su čuvale socijalnu distancu i nisu se ni rukovale, dodaje Sputnjik.

Svetske agencije ranije su prenele da su rusku delegaciju predvodili zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik drşavnog sekretara Vendi Šerman.

U nedelju uveče odrşani su preliminarni razgovori u formi radne večere.

Jedna od glavnih tema, dodaju mediji, bio je nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO dalje na istok.

Razgovori o bezbednosnim garancijama odvijaće se u tri faze – dva dana nakon sastanka u Åœenevi, 12. januara u Briselu će se odrÅŸati sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara konsultacije na bečkoj platformi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.