U trendu

Zavrsena drzavna ceremonija sahrane kraljice Elizabete Druge

LONDON – Intonirajem nacionalne himne i tužbalicom kraljevsko gajdaša završena je državna ceremononija sahrane kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji, kojoj je prisustvovalo oko 2.000 zvanica, među kojima su bili članovi kraljevske porodice.

U čast kraljice održana su dva minuta ćutanja, a četiri državna trubača odsvirala su „Poslednji pozdrav“ kraljici“.

Kovčeg će, nakon ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, biti prevezen kroz centar Londona do Vindzora.

Đakon Vestminsterske opatije Dejvid Hojl započeo je crkvenu službu u Vestminsterskoj opatiji, u kojoj se kraljica Elizabeta venčala i u kojoj je krunisana.

Propoved je održao kantiberijski nadbiskup Džastin Velbi.

Prisutnima se obratila i premijerka Liz Tras koja je pročitala odlomak iz Jevanđelja po Jovanu, koji se odnosi na Hristovo obraćanje sledbenicima o mestu na nebu :

„Neka se ne uznemiruje srce vaše: Verujte u Boga, verujte i u mene“.

Kovčeg s telom kraljice postavljen je u centralnom delu opatije.

Hor je otpevao svečanu pesmu koja je izvedena na venčanju kraljice Elizabete i princa Filipa, kao i muziku koja je komponovana za krunisanje preminule kraljice 1953. godine.

Britanska mornarica na lafetu prenela je kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge iz Vestminsterske dvorane u Vestminstersku opatiju.

Prenošenje kovčega prekrivenog Kraljevskim standardom, koji je stigao do ulaza u opatiju, trajalo je oko osam minuta, a nosilo ga je 142 mornara Kraljevske mornarice i šest oficira, što je tradicija koja potiče od sahrane kraljice Viktorije 1901.

Iza lafeta su bila deca kraljice britanski kralj Čarls Treći, princeza Ana, prinčevi Endrju i Edvard, kao i njen unuci prinčevi Vilijam i Hari.

U opatiju su stigle i kraljica supruga Kamila, kao i supruga princa od Velsa Vilijama – princeza Kejt sa decom, koje nisu hodale u povorci iza kovčega.

Sahranu britanske kraljice, čija je vladavina trajala oko 70 godina, mediij su nazvali „sahranom veka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar