U trendu

Završeno glasanje na lokalnim izborima u Gruziji

TBILISI – Glasačka mesta na lokalnim izborim u Gruziji, koji se održavaju danas, zatvorena su u 20 časova po lokalnom vremenu, a prema Centralnom izbornoj komisiji, izlaznost birača u 17 časova iznosila je 41,35 odsto, prenosi TAS S.

Građani Gruzije birali su danas poslanike gradskih i regionalnih skupština, kao i gradonačelnike u 64 lokalne zajednice, uključujući i glavni grad Tbilisi.

Ukupno 43 stranke učestvovalo je na ovim izborima.

Izbori su održani dan nakon hapšenja bivšeg predsednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija.

Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. godine i u međuvremenu 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, uhapšen je juče nakon povratka u domovinu, a potom je pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste.

Gruzijske vlasti su ranije upozoravale da će Sakašvili biti uhapšen ako se vrati u Gruziju, a predsednica Salome Zurabišvili izjavila je nakon hapšenja da „neće oprostiti Sakašviliju“, optuživši ga je da je namerno pokušao da destabilizuje zemlju.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

Bivšem predsedniku se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.