U trendu

Zbližavanje najvećih bliskoistočnih rivala – diplomatski trijumf Kine

Napredak u odnosima najvećih bliskoistočnih rivala predstavlja značajnu diplomatsku pobedu za Kinu koja jača svoj uticaj u regionu bogatom naftom, istovremeno dovodeći u pitanje dugogodišnju ulogu SAD kao glavnog spoljnog posrednika, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija povodom sastanka ministara spoljnih poslova Saudijske Arabije i Irana u Kini.

Nakon što su u martu, uz posredovanje Kine, najavili dogovor o obnavljanju diplomatskih odnosa, oni su 6. aprila na sastanku u Pekingu obećali saradnju s ciljem donošenja stabilnosti u region Bliskog istoka, što je prvi veliki korak u njihovim naporima da okončaju višedecenijsko rivalstvo koje je podstaklo ratove u regionu i nestabilnosti na tržištima nafte, ukazuje Blumberg.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan i njegov iranski kolega Hosein Amirabdolahian razgovarali su u Pekingu o sledećim koracima ka ponovnom otvaranju ambasada, konzulata i drugim bilateralnim pitanjima.

Dve zemlje su obećale da će „eliminisati sve prepreke na putu proširenja saradnje“ i unaprediti bezbednosti i trgovinske veze, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavilo iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Sastanak u Pekingu potvrdio je novi status Kine kao posrednika u regionu bogatom naftom, ističe Blumberg, dodajući da sastanak takođe dolazi u vreme kada se iransko klerikalno rukovodstvo suočava s višemesečnim antivladinim protestima i ekonomskom krizom.

Saudijska Arabija je prekinula veze s Iranom 2016. nakon što je njena ambasada u Teheranu bila napadnuta i zapaljena zbog pogubljenja šiitskog verskog starešine, dok su dve zemlje podržavale suprotstavljene strane u regionalnim sukobima od Sirije do Jemena.

Prema martovskom sporazumu o obnavljanju diplomatskih odnosa, postignutom uz posredstvo Pekinga, dve zemlje treba da ponovo otvore svoje ambasade i misije u roku od dva meseca i implementiraju sporazume o bezbednosnoj i ekonomskoj saradnji potpisane prije više od 20 godina, ukazuje Agencija Frans pres.

Uspeh Kine u povezivanju Irana i Saudijske Arabije je, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, doveo u pitanje dugogodišnju ulogu SAD kao glavnog spoljnog posrednika na Bliskom istoku.

Vašington, tradicionalni saveznik Rijada, pozdravio je sporazum o obnavljaju diplomatskih odnosa dve zemlje ali je istakao da ostaje da se vidi da li će Iranci „poštovati svoju stranu sporazuma“.

Iznenađujuće zbližavanje Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, s Iranom koji je u snažnom sukobu sa zapadnim vladama oko njegovih nuklearnih aktivnosti, ima potencijal da preoblikuje odnose u celom regionu koji je decenijama opterećen turbulencijama, ocenjuje AFP.

Okončanje diplomatskog razdora između sunitske kraljevine i revolucionarne šiitske teokratije moglo bi pomoći stabilizaciji Bliskog istoka, gde dve zemlje već godinama kroz različite proksi snage podržavaju suprotstavljene strane koje su bile u sporu ili otvoreno u ratu, ističe Rojters.

Nejasno je ipak, ukazuje Rojters, da li bi obnova diplomatskih odnosa mogla pomoći u donošenju mira u Jemenu, gde je Saudijska Arabija u pregovorima s Hutima o trajnom prekidu vatre.

Ipak, približavanje Teherana i Rijada bi moglo značiti poboljšanu bezbednost za Saudijsku Arabiju koja nastoji da realizuje svoj veliki projekat Vizija 2030 za modernizaciju i diversifikaciju svoje ekonomije koja zavisi o nafti.

Susret šefova diplomatije Irana i Saudijske Arabije u Pekingu označava početak otopljavanja odnosa najžešćih rivala na Bliskom istoku, dok je iznenađujuća uloga Kine ubrzala geopolitičko prestrojavanje u regionu, ocenio je Volstrit džurnal.

Otkako je u martu najavljeno obnavljanje diplomatskih odnosa Rijada i Teherana, Saudijska Arabija je napravila korak bliže ka sporazumu o obnavljanju diplomatskih odnosa sa Sirijom, koju je Iran podržavao tokom protekle decenije građanskog rata.

U tim pregovorima je, dodaje list, posredovala Rusija, ostavljajući SAD na marginama drugog velikog razvoja događaja na Bliskom istoku.

Takođe, dodaje Volstrit džurnal, sastanak ministara vanjskih poslova Saudijske Arabije i Irana 6. aprila je preteča samita čelnika Zalivskih arapskih zemalja i iranskih zvaničnika čiji će domaćin biti kineski lider Si Đinping kasnije ove godine.

Osim što olakšava posledice međunarodne izolacije Irana, približavanje Rijadu pomaže Teheranu u njegovom dugogodišnjem cilju smanjenja uticaja SAD na Bliskom istoku i dovođenja Kine u aktivniju diplomatsku ulogu u regionu, ocenio je list.

Za razliku od SAD, koje nemaju formalne diplomatske odnose s Iranom, Kina ima bliske diplomatske i ekonomske veze i s Teheranom i s Rijadom. Kina je najveći trgovinski partner Irana i vodeći kupac nafte iz Saudijske Arabije, što joj daje uticaj na obe strane.

Uz posredovanje Pekinga, Saudijska Arabija i Iran saglasili su se da obnove letove između svojih zemalja i nastave međusobne posete vlade i privatnog sektora, ističe list i dodaje da su u pripremi i drugi razgovori na visokom nivou.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je prihvatio poziv Saudijske Arabije da poseti kraljevinu, što bi bilo njegovo prvo službeno putovanje u Rijad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.