Zbog pandemije žene izgubile 800 milijardi dolara prihoda

NJUJORK – Posledice pandemije kovida-19 bile su katastrofalne za žene, jer se više miliona žena širom sveta suočilo sa gubitkom radnog mesta, i sa dodatnim operećenjima usled velikih poremećaja u brizi o deci i obrazovanju.

Prema novom izveštaju humanitarne organizacije „Oksfam internešnel“, žene su prošle godine izgubile najmanje 800 milijardi dolara prihoda, prenosi Si-En-En.

To je više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda 98 zemalja sveta, prošlogodišnje tržišne kapitalizacije Amazona od 700 milijardi dolara i od 721,5 milijardi dolara koliko je američka vlada potrošila u 2020. godini na najveći vojni budžet na svetu, saopštila je globalna organizacija.

„Ekonomske posledice pandemije kovida-19 imaju snažniji uticaj na žene, koje su nesrazmerno zastupljene u sektorima koji nude niske zarade, malo pogodnosti i najmanje sigurna radna mesta“, rekla je Gabrijela Bušer, izvršna direktorka „Oksfama“.

Dodala je i da su vlade, umesto da ispravljaju greške, tretirale radna mesta žena kao zamenljiva.

„To je one koji su formalno zaposleni koštalo najmanje 800 milijardi dolara u izgubljenim zaradama“, poručuju iz „Oksfama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.