U trendu

Zbog zastave Izraela protest arapskih zemalja

BEČ – Na podizanje zastave Izraela na krov sedišta austrijske vlade i Ministarstva spoljnih poslova, u znak solidarnosti sa Tel Avivom usled raketnih napada, reagovala je grupa arapskih ambasadora u Beču.

U pismu šefu austrijske diplomatije Aleksanderu Šalenbergu ambasadori su, prema pisanju bečkog dnevnika „Prese“, izrazili „duboku zaprepašćenost“ stavom austrijske vlade u vezi eskalirajućeg konflikta na Bliskom istoku.

„Demonstrativna podrška jedne okupatorske sile, koja krši međunarodno i humanitarno pravo, u suprotnosti je ne samo sa tradicionalnom neutralnošću Austrije, već negira i osnovna ljudska i građanska prava palestinskog stavnovništva“, navodi se u pismu koje je potpisao šef Misije Arapske lige u Beču Mohamed Samir Kuba, te i ambasador Tunisa Mohamed Mezgani, koji predsedava Savetom arapskih zemalja u Beču.

Oni su se Šalenbergu obratili u ime svih 17 u Austrijski akreditovanih ambasadora arapskih zemalja.

Diplomate u neobično oštrom tonu prebacuju Austriji da ćuti pred „neverovatnim nasiljem protiv nedužnih Palestinaca“, kao i pred 58 dece i 34 žene koji su ubijeni.

To, smatraju, nije u saglasnosti sa stavom Austrije u vezi humanitarnih pitanja.

Diplomate odgovornost za tenzije pripisuju isključivo Izraelu i naglašavaju da su direktna posledica tome što Izrael Palestincima negira pravo na samoopredeljenje.

Na kraju pisma arapski ambasadori pozivaju Austriju da se, u duhu istorijskog prijateljstva, vrati neutralnosti i objektivnosti.

Iz kabineta Šalenberga je poručeno da na pismo još nije odgovoreno, ali da prema terorizmu ne postoji neutralnost, i da je Austrija i dalje za rešenje dve države na osnovu međunarodnog prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.