Zehofer:Opasnost od islamskog terorizma u NEM visoka

BERLIN – Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU) ukazao je u Bundestagu na akutnu opasnost od terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Nemačkoj, ali je istovremeno odbacio ishitrene zahteve za zakonskim promenama nakon terorističkih napada.

„Nivo opasnosti od terorističkih napada u Nemačkoj je nepromenjeno visoka,“ rekao je ministar unutrašnjih poslova Zehofer tokom aktuelnog časa u Bundestagu posvećenog pretnji od islamskog terorizma.

Zehofer je ukazao na to da su samo ove godine u Nemačkoj zabeležena tri teroristička napada s islamističkom pozadinom, kao i da je počinilac napada u Beču u ponedeljak imao kontakte s pripadnicima islamističke scene i u Nemačkoj, prenosi agencija Hina.

„Mi kroz slučaj u Beču imamo poveznice i prema potencijalno opasnim islamistima u Nemačkoj,“ rekao je Zehofer ne iznoseći detalje.

Austrijanac albanskog porekla Kujtim Fejzulai u ponedeljak uveče je u Beču ubio četiri i ranio više od 20 osoba.

Zehofer je odbacio zahteve za strožim zakonima kao instrument u borbi protiv islamskog terorizma.

„Ja sam uvek protiv brzih i nepromišljenih zakonskih promena. Mnogo je važnija primena postojećih zakona“, rekao je Zehofer.

Pripadnik populističko-desničarske Alternative za Nemačku (AfD) Martin Hes prebacio je tokom parlamentarne rasprave nemačkoj vladi potpuno zakazivanje u borbi protiv islamiskog terorizma.

„Islamisti su Evropi objavili rat i mi moramo napokon uzvratiti udarac,“ rekao je Hes.

On je od vlade zatražio proterivanje svih islamista koje je Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka okarakterisala kao opasne.

Zehofer je uzvratio kako je pogrešno misliti da se proterivanjem može rešiti problem islamske opasnosti u Nemačkoj.

„To nije tako jednostavno: od 615 potencijalno opasnih osoba u Nemačkoj, njih 217 su nemački državljani, a 119 ih poseduje dvostruko državljanstvo,“ objasnio je Zehofer.

Tokom rasprave poslanici su, osvrćući se na slučaj satiričnog časopisa Šarli Ebdo branili pravo na satiru.

„U slobodu izražavanja spada i činjenica da verske zajednice moraju prihvatiti kritiku i satiru,“ rekao je poslanik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Stefan Tomae tokom rasprave.

Aktuelni čas na temu borbe protiv islamskog terora u Evropi zatražile su stranke vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.