U trendu

„Zeleno svetlo“ S. Makedoniji i Albaniji signal za region

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da je Evropska komisija jasna u očekivanju „zelenog svetla“ za otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

„Ako dobijemo zeleno svetlo to će biti i nova energija i za dijalog Beograda i Prištine i dogovor koji je ključan za region“, ocenio je Han.

Johanes Han je naveo da je većina zemlja članica za otvarnje pregovora sa Skopljem i Tiranom konstatujući da je to najbolji put za reforme. Han kaže da je pozvao sve zemlje članice EU koje „još oklevaju“ u podršci da uzmu u obzir geostrateški element i ukupnu evropsku perspektivu.

On je ocenio da će pozitivan signal za te dve zemlje biti i signal za ceo region. Han je ocenio da je Severna Makedonija sada jedina zemlja u regionu koja nema bilateralne sporove.

Han je poručio da najave o „velikoj Albaniji“, bilo da dolaze iz Tirane ili Prištine, ne pomažu evropskoj perspekti te države.

Odlazeći komesar za pristupne pregovore dodao je da u
mnogim zemljama EU postoji rastuće očekivanje da EU mora da se integriše na efikasniji način.

„Ljudi kao Emanuel Makron su više puta rekli prvo integracije, a onda dalje proširenje. Ja se zalažem za to da se na to ne gleda kao na jedno ili drugo, već paralelno“, kaže Han.

On je ocenio da je i sam francuski predsednik Makron naprvio „promenu“ i da mu je rečnik tokom posete Beogradu bio više u skladu sa onim za šta se Evropska komisija zalaže.

Johanes Han je zaključio da i integracija i proširenje EU zahtevaju vreme i da ih zato treba raditi paralelno.

(Tanjug)

Napišite komentar