U trendu

Zelenski: Cilj Moskve da se preko Ukrajine probije do Evrope

RIM – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se italijanskom parlamentu putem video linka i poručio da je njegova zemlja na ivici preživljavanja zbog rata sa ruskim snagama i upozorio je da je cilj Moskve da se probije do ostatka Evrope.

„Za ruske trupe Ukrajina je kapija Evrope, u koju žele da provale, ali se varvarstvu ne sme dozvoliti da prođe“, rekao je Zelenski u obraćanju italijanskim poslanicima, prenosi Rojters.

On je ponovio i apel iz prethodnih obraćanja, da se Rusiji uvedu dodatne sankcije.

Italijanski premijer Mario Dragi saopštio je da njegova zemlja želi da vidi Ukrajinu u EU i da Ukrajini mora ponuditi vojna pomoć kako bi zaustavila masakre, navodi BBC.

Ukrajina je pružila „herojski“ otpor ruskoj invaziji, izjavio je Dragi posle govora ukrajinskog predsednika.

„Arogancija ruske vlade je u suprotnosti sa dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspeo da obuzda ekspanzionističke ciljeve Moskve i nametne ogromne troškove njenoj invaziji“, rekao je on u parlamentu.

Ukrajinski predsednik obratiće se u sredu putem video linka poslanicima japanskog parlamenta i zatražiti podršku za borbu protiv Rusije, preneo je AP.

Zelenski bi trebalo da se obrati i francuskoj nacionalnoj skupštini u sredu, nakon što je prošle nedelje govorio u Kongresu SAD, i u nemačkom Bundestagu, britanskom, kanadskom i izraelskom parlamentu, kao i EU poslanicima u Strazburu, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.