U trendu

Zelenski: Granatiranje obdanista u Donbasu velika provokacija

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja „veliku provokaciju“.

„Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za beleženje svih kršenja prekida vatre“, naveo je Zelenski na Tviteru.

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopštila da su ukrajinske snage upotrebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

„Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno“, navodi se u saopštenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posledica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdanišsta.

„Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doživelo šok usled eksplozije granata“, saopštile su ukrajinske snage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)